Dieta w cukrzycy

Gdy mówimy o czynnikach mających kluczowe znaczenie dla skutecznego leczenia cukrzycy, na jednym z pierwszych miejsc musimy postawić odpowiednią dietę. Tu warto podkreślić, że każdorazowo powinna być ona dostosowana do zapotrzebowania fizjologicznego zgłaszanego przez organizm, konieczne jest przy tym również wzięcie pod uwagę podczas jej konstruowania masy ciała pacjenta.

Podstawowym założeniem jest pozbawienie pacjenta dowolności w odżywianiu się. Nie zaleca się samodzielnej zmiany pory spożywania posiłków, pomijania niektórych z nich oraz radykalnego zmieniania ich składu. Co ciekawe, leczenie jest najskuteczniejsze wówczas, gdy pacjent nie jest głodny, nie jest jednak również przejedzony. Brak poszanowania tych zasad sprawia, że samo leczenie jest mniej efektywne, dieta zawsze jest bowiem traktowana jako jego uzupełnienie.

Osoby, które przystępują do leczenia cukrzycy muszą też liczyć się z tym, że w ich dietę wpisane zostanie od tej pory unikanie niektórych potraw. Tu na pierwszy plan wysuwają się te z nich, w których składzie dominują tłuszcze zwierzęce i sól. Zachowanie ostrożności jest też wskazane przy produktach z białej mąki (te lepiej zastępować tymi, do produkcji których wykorzystano mąkę razową) oraz podczas konsumpcji słodyczy i alkoholu.